Placeholder image for template purposes.

Koreni Pravog Stava

Industrial mechanic Džon Tenhaf (John Tenhaaf) radi u dva postrojenja kompanije Magna u Holandu u Mičigenu gde održava 2.800 mašina – od matica do robota – koje se koriste za pravljenje sistema retrovizora.

On je svoj timski duh, kolegijalni odnos i disciplinu stekao tokom odrastanja u Bajron Senteru u Mičigenu kao jedno od 13 dece u tom mestu, kao i kroz vojna iskustva koja je stekao od svojih roditelja i tom službe u vojsci SAD.

„To je mentalni stav“, kaže Tenhaf koji u kompaniji Magna radi već 13 godina. „Što se tiče popravljanja mašina, nikada ne prihvatam ništa osim najboljeg. Želim da popravku izvršim na pravi način. Da dobijem odgovarajuće delove i da ne prebacujem odgovornost. Da mašinu načinim boljom. Takođe mi ne smeta da preuzmem odgovornost. Ja sam predvodnik i mlađim tehničarima pokazujem kako da obave posao. Uvek dajem primere i objašnjavam kako da se situacija unapredi.“

Kao vodnik u Nacionalnog gardi SAD i koordinator tima tokom 18-mesečne službe u Iraku, Tenhaf je popravljao M1 Abrams tenkove teške 67 tona u blizini borbenih linija u Tikritu i Faludži gde je dobio dva ordena za dostignuća i dve pohvale.

1920x960-menu-photos-02

John Tenhaaf, i njegov brat Vilijam (kapetan korvete mornarice SAD u penziji)

Njegova vojna služba je počela sa 10 godina aktivne službe u avijaciji SAD gde je radio na radarskim i komunikacionim sistemima, kao i elektronskim odbrambenim sistemima kao tehničar za avioniku.

Tenhafova stručnost u popravljanju aviona se pokazala korisnom tokom daljeg 13- godišnjeg angažmana u Nacionalnoj gardi jer su M1 tenkovi opremljeni motorima sa mlaznim turbinama. Tenhafova vojna služba uključuje i učešće u operaciji Plemeniti orao koja je bila odgovor na napade 11. septembra 2001.

„Za mene je odlazak u vojsku bilo nešto što sam morao da uradim“, objašnjava Tenhaf koji je otac troje dece. „Naučio sam se disciplini koju sam preneo i na svoju decu.“

Osećaj mladog Tenhafa za dužnost potiče od iskustava njegovih roditelja tom rata.

Njegov otac Jan je bio poručnik u Holandskoj kraljevskoj armiji i bio je jedan od vođa pokreta otpora tokom rata kada je skrivao britanske i američke pilote. Njegov tajni angažman je opisan u knjizi Twilight Ramblings. Tenhafova majka Fredrika je provela rat u japanskom logoru u Indoneziji. Njegovi roditelji su se sreli kada je Jan poslat u oslobođenu Indoneziju kao deo vojnog odreda. Porodica se preselila u SAD nakon rata.

Danas, Tenhaf kaže da sebe vidi kao „holandskog Indonežanina“ što je manjinska grupa koja se često opisuje kao marginalizovana u društvu.

John_Tenhaaf_MomDad-01

"Što se tiče popravljanja mašina, nikada ne prihvatam ništa osim najboljeg. Želim da popravku izvršim na pravi način. Da dobijem odgovarajuće delove i da ne prebacujem odgovornost. Da mašinu načinim boljom."

John Tenhaaf

Slika roditelja John Tenhaaf's

1920x960-menu-photos-02 copy 35

John Tenhaaf, provodi vreme sa porodicom.

„Iskusio sam rasizam dok sam odrastao“, kaže. „Imao sam majčinu tamnu kožu i crnu kosu. Nazivali su me mnogim rasističkim nazivima. U današnjem svetu, razumem da ljudi dolaze sa raznih strana. Ja radim na kulturološki raznolikom radnom mestu. Mi poštujemo jedni druge. Porodica je važna, bez obzira da li ste povezani krvlju ili ne.“

U svoje slobodno vreme Tenhaf podržava USO i organizacije koje podižu nivo svesti o problemu samoubistava u vojsci kao što su Til Valhalla Project i pokret #22ADAY. On prenosi i svoju ljubav prema „svemu što ima motor i točkove“ na svog 12-godišnjeg sina Klejtona. Poseta radnom mestu svog oca je bila uzbudljiva za ovog učenika sedmog razreda koji pravi robote od Lego kocaka i obožava STEM časove.

„Kažem mu da su roboti budućnost“, kaže Tenhaf. „Treba da o njima nauči što više može.“

We want to hear from you

Send us your questions, thoughts and inquiries or engage in the conversation on social media.

Foto-galerija

Ostanite na vezi

Zanima vas više informacija o kompaniji Magna? Možete da ostanete na vezi sa kompanijom Magna preko obaveštenja ili e-poruka koje će stizati neposredno u vaše prijemno sanduče.