Blurred people standing in front of wall with lights

Safari parkovi i tržni centri: Razvoj novih Magna ADAS sistema

Kada je Magna inženjer Mark Šefer (Marc Schaefer) nedavno proveo jednu nedelju u nemačkom safari parku, njegovo interesovanje nije bilo ograničeno na divljenje jelenima, lavovima, kamilama, žirafama i bivolima. Ova poseta je bila deo faze razvoja u realnom okruženju za buduću tehnologiju naprednog sistema za podršku u vožnji (advanced driver assistance system - ADAS) kompanije Magna za izbegavanje sudara vozila sa životinjama.

Šefer je bio za volanom SUV automobila koji je bio opremljen prototipom sistema prednje kamere i senzora kompanije Magna i vozio je brzinom manjom od 6,5 kilometara na sat. Njegova zadatak: Da istrenira softver za kameru da prepoznaje životinje koje bi mogle da se pojave na ili oko puta bilo gde u svetu, od kengura u Australiji do krava u Indiji. Magna je dobila dozvolu od uprave parka za izvrši ovo istraživanje. Životinje ni u jednom trenutku nisu bile u opasnosti.

„Tokom boravka u safari parku pokrili smo najveći mogući broj situacija, uključujući noćno i dnevno okruženje, sunčane ili kišne uslove“, kaže Šefer, koji prikuplja podatke u okviru tima grupe Magna Electronics kome je baza u Sailaufu u Nemačkoj. „Cilj nije da se životinjama približimo brzo. Krećemo se približno brzini hodanja.“

Zatim dodaje: „Za učenje i potvrdu podataka potrebno nam je 500 uzoraka podataka za svaku od životinja koje prelaze put ili se pojavljuju ispred kamere. Životinje su nepredvidive i ADAS mora da prepozna sve vrste životinja iz različitih uglova.“

ADAS tehnologija je ključni deo automobila budućnosti. Osmišljena je da spreči smrtne slučajeve i povrede kod ljudi i životinja putem smanjenja broja nesreća i smanjenja ozbiljnosti udara kod nesreća koje ne mogu da se izbegnu. Kroz ADAS funkcije koje su specifične za različite OEM proizvođače, proizvođači automobila mogu da se istaknu na tržištu u odnosu na konkurenciju.

Prema Saveznoj upravi za puteve, samo u SAD, svake godine dođe do 1 do 2 miliona sudara između vozila i krupnih životinja, kao što su jeleni, što dovede do približno 200 smrtnih slučajeva, 26.000 povreda i imovinske i druge štete od najmanje 8 milijardi USD.

Prema istraživanju Udruženja lovaca Nemačke iz 2020. godine, nesreće sa divljim životinjama predstavljaju oko 5% saobraćajnih nesreća u Nemačkoj. Svake godine pogine više od milion divljih životinja; najveći broj sudara je sa jelenima i divljim svinjama.

Šefer je uveren da će buduća ADAS tehnologija pomoći u sprečavanju takvih nesreća. Prikupljanje podataka pomoću stvarnih životinja je važan deo razvoja ADAS tehnologije.

„Računarska simulacija u trenutnoj fazi nije precizna poput stvarne situacije“, objašnjava Šefer. „Takođe ne možemo da radimo samo sa slikama ili kartonskim modelima životinja.“

Tim za prikupljanje podataka za ADAS za svoja istraživanja ponekad koristi preparirane životinje jer nije uvek neophodno da se radi sa živim životinjama. Ali modeli moraju da budu trodimenzionalni, pa su iznajmili prepariranog losa i divlju svinju, koje su postavili na parkingu njihovog ogranka.

Niko Hauk (Nico Hauck), inženjer iz kompanije Magna i menadžer tima za prikupljanje podataka za ADAS iz Sailaufa, kaže da tim motiviše bezbednosni aspekt njihovog rada. Poslednje 22 godine Hauk radi i kao vozač vozila hitnih službi u okviru tima za vanredne situacije u svom rodnom gradu Ajhenbjulu u Nemačkoj.

„Kada vidite neku nesreću zapitate se zašto takve stvari ne mogu da se izbegnu“, kaže Hauk. „Zbog toga tokom rada u kompaniji Magna mi prikupljamo najbolje moguće podatke – da bi vožnju učinili sigurnijom i bezbednijom.“

Deer standing in front of a vehicle

Pored istraživanja u safari parku, tim za prikupljanje podataka kompanije Magna je dobio dozvolu uprave lokalnog tržnog centra za prikupljanje podataka o ADAS scenarijima na njihovom parkingu na kome se uvek nalaze pešaci, kolica za samoposlugu i invalidska kolica.

U poslednje dve godine, centar za prikupljanje podataka kompanije Magna u Sailaufu je prikupio oko 20 miliona gigabajta ili 30.000 časova podataka, sa lokacija širom sveta, o ponašanju životinja, saobraćajnim znacima i zastojima u saobraćaju. Prikupljanje podataka treba da ubrza razvoj ADAS tehnologije za automobil budućnosti.

Oba inženjera kažu da im rad u kompaniji Magna daje slobodu da razmišljaju o velikim stvarima i da se nikada ne zadovolje utešnom nagradom.

„Mogu da upotrebim sopstvene ideje za rešavanje problema“, kaže Šefer. „Sarađujem sa različitim proizvođačima automobila na razvoju najsavremenijih tehnologija, koje onda mogu da vidim na putu u roku od pet godina. Zbog toga sam ponosan.“

Hauk dodaje: „Kao član Magna tima imam šansu da povećam nivo bezbednosti vozila i u isto vreme povećam nivo svog znanja.“

We want to hear from you

Send us your questions, thoughts and inquiries or engage in the conversation on social media.

Povezane priče

A Magna Beekeeper's Perspective

Article

Magna Doubles Down on Its Next Rebelle Rally Adventure

Releases

A Magna Beekeeper’s Backyard – and Beyond

Article

Ostanite na vezi

Zanima vas više informacija o kompaniji Magna? Možete da ostanete na vezi sa kompanijom Magna preko obaveštenja ili e-poruka koje će stizati neposredno u vaše prijemno sanduče.