Full view of the Magna Torrero

Magna Torrero: Nije samo za knjige iz istorije

Već 65 godina, zaštitni znak kompanije Magna je da uvek uspemo da potučemo konkurenciju na polju inovacija. Dokaz: revolucionarno Magna Torrero koncept vozilo iz 1989. koje ilustruje vizionarski stav kompanije koja se bavi tehnologijom mobilnosti i uticaj u globalnoj auto-industriji.

Doprinos modela Torrero kulturi automobila se ponovo ističe sada kada zauzima svoje zasluženo mesto u Muzeju automobila Kanade. Torrero nastavlja da služi kao podsetnik na stručnost i mogućnosti kompanije Magna da ponudi kreativna rešenja, pokrene promene i predvidi buduće trendove.

Vozilo za koje se smatra da je bilo decenije ispred svog vremena, Torrero je pomogao da se postave standardi za današnje SUV i krosover modele, od stila i mogućnosti vožnje van puta do funkcija informisanja i zabave i funkcija koje olakšavaju vožnju. Pun računara i sa 11 kamera, Torrero je prvi put prikazao bezbednosne funkcije koje godinama neće postati standardne u vozilima. Faks za putnike na zadnjem sedištu je predviđao da će auto biti pokretna kancelarije, decenijama pre aktuelizacije rada na daljinu.

Pored njegove važnosti kao višenamenske napredne platforme, legendarni Torrero je najavio iskorak kompanije Magna u posao dizajniranja i proizvodnje automobila...

Full view of the Magna Torrero
Close up view of hub cap on the Magna Torrero

Naziv modela Torrero je osmišljen da asocira na bikove i borbe sa bikovima koje su u stara vremena bile sport aristokrata koji su, jašući na konjima, tako pokazivali svoj visoki status.

Dizajneri automobila su požurili da kopiraju markantni i agresivni stil modela Torrero kada se pojavio 1989. na Međunarodnom severnoameričkom sajmu automobila, a kasnije i na Salonu automobila u Ženevi. Fotografije iz tog vremena pokazuju gomile ljudi – i konkurenata kompanije Magna – kako se guraju oko vozila kako bi ga bolje pogledali.

U doba kockastih limuzina i karavana, mišićavo, terensko, luksuzno vozilo kompanije Magna sa pogonom na sva četiri točka se isticalo sa masivnim branicima, velikom rešetkom i oštro zakošenim vetrobranom. Fred Gingl, bivši rukovodilac kompanije Magna koji je nacrtao originalnu skicu modela Torrero sredinom 1980-ih kaže da je Torrero dizajniran da izgleda „više kao umetničko delo, napunjen inovacijama“.

„To je bilo nešto do tada neviđeno i futuristički“, kaže Gingl. „U jednom magazinu je pisalo da to nije ni automobil, ni kamion, a ni karavan“. Jedan zapanjeni novinar je izjavio da je Torrero „u potpunosti neuporediv sa tradicionalnim luksuznim automobilima“.

Inženjeri i dizajneri kompanije Magna su u periodu od dve godine kasnih 1980-ih dobili zadatak da naprave „vrhunsko vozilo visokih performansi, vozilo novog tipa izvanrednih mogućnosti“.

Arhive kompanije otkrivaju detalje ovog ogromnog poduhvata: Torrero (kodno ime CMC-44 zbog pogona na sva 4 točka) treba da ima „snagu, duh i izdržljivost da se izbori sa teškim okruženjem severozapada Amerike, legendarnog „prostranstva“ kamenitih prerija i visokih planinskih vrhova gde samo najtvrđi opstaju“.

Torrero je predstavljen kao platforma za prikaz najnaprednijih i najinovativnijih tehnologija kompanije Magna, od V8 motora sa 532 konjske snage zapremine 8,1 litara i obrtnih prednjih sedišta do punog asortimana elektronskih sprava, uključujući i video plejer.

Close up  view of outside mirror on the Magna Torrero
View of interior of Magna Torrero including steering wheel and driver's seat

Kompanija je nadgledala svaki aspekt razvoja modela Torrero, od planiranja i upravljanja programom do izvodljivosti proizvodnje.

Napravljena su tri prototipa, uključujući i onaj u Muzeju automobila Kanade. Jedan je rasklopljen, a treći je dat jednoj filmskoj kompaniji u Kaliforniji. Njegovo stanje i okolnosti nisu poznati.

Iako Torrero nikada nije bio predviđen za proizvodnju, on je doveo do povećanja obima posla sa proizvođačima premijum marki automobila kao što je BMW. I dalje nastavlja da bude inspiracija zaposlenima u kompaniji Magna i ljudima koji prate auto-industriju zbog svog futurističkog izgleda. Ono što je važnije, on predstavlja još jedan primer stručnosti, iskustva i prestižne istorije kompanije Magna kao lidera u industriji.

We want to hear from you

Send us your questions, thoughts and inquiries or engage in the conversation on social media.

Povezane priče

Briga o lutkama za testiranje sudara

Article

Mezzo™ Plus predstavlja tehnologiju Morphing Surfaces: Ponovno zamišljanje izgleda vozila

Article

Sedište budućnosti: Od FreeForm™ do Prilagođenog sedišta za vas 

Article

Ostanite na vezi

Zanima vas više informacija o kompaniji Magna? Možete da ostanete na vezi sa kompanijom Magna preko obaveštenja ili e-poruka koje će stizati neposredno u vaše prijemno sanduče.