Picture of purple, blue, red and orange lines running horizontally

Stručna zanimanja u automobilskoj industriji

Postoje brojne odskočne daske koje će vas usmeriti ka uzbudljivoj karijeri u automobilskoj industriji. U nastavku su priče dva člana tima koja će vam objasniti zbog čega je kompanija Magna sjajno radno mesto. Upoznajte se sa Sabinom i Pijatidom iz jedne od austrijskih divizija kompanije Magna. Da biste saznali više o poslovnim prilikama u kompaniji Magna, pogledajte stranicu https://www.magna.com/careers

Sabine Reš (Sabine Resch),
Lanah, Austrija

Kada su u pitanju karijere, isti pristup ne funkcioniše pod svim okolnostima. Iako mnogi odaberu fakultetske diplome, drugima su možda bliža stručna zanimanja u automobilskoj industriji. Tu na scenu stupa Sabine Reš.

U njenoj ulozi zamenika predsedavajućeg radničkog saveta, što je pozicija koja postoji u Evropi i predstavlja zastupnika zaposlenih, Reš je veza između radnika i uprave. Njene dužnosti uključuju rad sa pripravnicima u ograncima grupe Powertrain kompanije Magna u Lanahu, Ilcu i Albersdorfu u Austriji.

„Pripravnici za stručna zanimanja su budućnost“, kaže Reš. „Moramo da ulažemo u njih i ponudimo im svu moguću pomoć.“

Kao osoba koja je ranije maštala da postane učiteljica, ova dugogodišnja radnica u kompaniji Magna sa 18 godina iskustva u proizvodnom pogonu pripravničkom programu prilazi sa pozicije edukatora. Pripravnici uče različite veštine iz oblasti koje uključujući informacione tehnologije, mašinski i elektro inženjering, oblast mašinske obrade i inženjeringa plastike.

Program je mešavina obuke na radnom mestu i učenja u učionici u stručnoj školi. Reš je pokrenula sastanke pripravnika koji se održavaju svake dve nedelje, na kojima učesnici govore o svojim iskustvima i brigama. Pripravnici takođe moraju da vode beleške i dnevnike u kojima navode šta su naučili na poslu.

„U radničkom savetu me zovu „mama Sabine““, kaže Reš. „Mada ja imam dva unuka i više podsećam na baku. Podržavam ih i pazim na njihova osećanja. Volim da radim sa pripravnicima. Okrepljujuće je provoditi vreme sa njima i videti njihovo uzbuđenje.“

Omiljena aktivnost za Reš je ohrabrivanje žena da se bave stručnim zanimanjima. Zato je motivisana da i drugima pruži ovu šansu za unapređenje karijere.

„Želim da budem osoba koja podržava pripravnike i koja im je mentor, posebno žene“, kaže Reš. „U svakom slučaju, Magna je sjajno mesto da se započne karijera.“

Pijatida Stramec (Piyathida Strametz),
Lanah, Austrija

Kao učesnik programa kompanije Magna za obučavanje zanatskih pripravnika u Lanahu, Ilcu i Albersdorfu u Austrij, Pijatida Stramec (Piyathida Strametz) dobija praktično iskustvo koje je priprema za karijeru u auto-industriji.

Pripravnici u njenom programu uče različite veštine iz oblasti koje uključujući informacione tehnologije, mašinski i elektro inženjering, oblast mašinske obrade i inženjeringa plastike.

SA njom smo razgovarali o razlozima zašto je odabrala kompaniju Magna, njenim snovima za budućnost i zašto preporučuje tehničko pripravništvo kao odličan korak u karijeri:

P: Šta te je zainteresovalo za zanate?

O: Rođena sam u malom selu u Tajlandu, ali se moja porodica preselila u Austriju kada sam imala tri godine. Za moje interesovanje je zaslužan moj otac, električar koji je radio na konstrukciji kranova i u elektranama. Kada sam bila mala, on bi me poveo na posao, da mu „pomognem“. Takođe smo provodili vreme u njegovoj kućnoj radionici gde smo se bavili svime od popravke kola do sklapanja nameštaja. Najbolja lekcija koju sam od njega naučila je da budem ponosna na ono što napravim svojim rukama.

P: Kakav je tvoj tipičan dan u ulozi pripravnika u kompaniji Magna?

O: Radim na odeljenju održavanja u postrojenju kompanije Magna u Lanahu gde prave pogonske sisteme, kao što su električni motori i reduktori. Naizmenično radim u različitim delovima proizvodnog pogona. Trenutno radim na liniji za sklapanje. Pomažem u popravljanju tehničkih problema. Pre toga sam bila u odeljenju za planiranje i radila sam na programiranju robota koji su povezani sa mašinama.

P: Zašto si izabrala kompaniju Magna?

O: Želela sam da radim za globalnu kompaniju koja nudi mnoge prilike. Program koji pohađam traje 3 i po godine i uključuje školovanje za zanat. Naredne godine idem u Dablin u Irskoj gde ću biti uključena u pripravnički program u proizvodnoj kompaniji dug 3 do 4 nedelje. To mi je obezbedila kompanija Magna kao deo ovog pripravničkog programa. Putovanje u inostranstvo i prilika za unapređivanje veština je deo programa. Kada ga završim 2024. biću sertifikovani tehničar mehatronike. Sviđa mi se kombinacija mehanike i elektrike.

P: Koji je tvoj posao iz snova?

O: Želim da budem auto-inženjer. Fascinira me proces na proizvodnoj traci i kako svaki najsitniji deo doprinosi pravljenju celokupnog proizvoda ili sistema. Želela bih da ostanem da radim u kompaniji Magna. Atmosfera je ovde odlična.

P: Šta bi poručila drugima koji razmišljaju da nauče zanat?

O: Preporučila bih to, posebno ženama. Rekla bih im da izaberu zanatsko obrazovanje jer tehnologija predstavlja budućnost. U svakom slučaju, zajednički rad je veoma zabavan. To mi se najviše sviđa.

P: Kako se zabavljaš van posla?

O: Fizički rad se nastavlja i u slobodno vreme jer moj momak živi na farmi. Tamo uvek ima nešto da se radi. Cepamo drva ili se bavimo drvodeljstvom. Ja sam uvek bila tip osobe kojoj nije teško da zaprlja ruke i voli da radi rukama.

We want to hear from you

Send us your questions, thoughts and inquiries or engage in the conversation on social media.

Povezane priče

Borba protiv raka: zajednički napor

Article

Epska tura sa pogonom na Magna saradnju  

Article

Briga o lutkama za testiranje sudara

Article

Ostanite na vezi

Zanima vas više informacija o kompaniji Magna? Možete da ostanete na vezi sa kompanijom Magna preko obaveštenja ili e-poruka koje će stizati neposredno u vaše prijemno sanduče.