Silhouette of people standing in front of glass wall

Pobednički pristup uštedi energije

Eson Amir (Ehson Ameer), dobitnik nagrade za energetskog menadžera godine u okviru „Save on Energy 2021“programa, pravi razliku kada je u pitanju propagiranje razmišljanja o uštedi energije kod zaposlenih u ogranku kompanije Magna u Gvelfu u Ontariju (Kanada).

Ova nagrada se dodeljuje najinovativnijim profesionalnim menadžerima u energetskom sektoru u Ontariju u Kanadi, koji obezbeđuju trajnu vrednost svojim organizacijama u ovoj pokrajini. U ogranku u Gvelfu, Amir vodi program strateškog upravljanja energijom u kome upravlja procesom revizije potrošnje energije, kreira strategije za uštedu energije i pokreće promene na ovom polju u okviru organizacije. Amirove aktivnosti doprinose cilju kompanije Magna da sva njena postrojenja postanu ugljenično neutralna do 2030. godine, navodi organizacija „Save on Energy“ koja je podružnica kompanije IESO (Independent Electricity System Operator - nezavisni pružalac usluga snabdevanja električnom energijom) iz Ontarija.

Za ovog energetskog menadžera kompanije Magna, održivost počinje u proizvodnom pogonu. Amirov pristup se ogleda u nekim od najnovijih projekata ogranka.

Uz pomoć stipendije od 40.000 CAD od državne agencije „National Resources of Canada“, ogranak u Gelfu u Ontariju je 2022. instalirao 150 merača potrošnje energije u postrojenju radi merenja potrošnje struje i komprimovanog vazduha na 39 presa za injekciono presovanje, tri linije za farbanje i drugoj opremi. Cilj je podizanje nivoa svesti o potrošnji energije, kao i obezbeđivanje nedeljnih izveštaja o potrošnji energije za rukovaoce, sa konačnim ciljem smanjenja ukupne potrošnje energije u postrojenju od 10% do 2023.

„Potrebno je da ohrabrimo rukovaoce u proizvodnom pogonu, a ne samo energetske menadžere, da razmišljaju o potrošnji energije“, kaže Amir. „Imamo 1500 ljudi u postrojenju. Pošto idemo ka ugljeničnoj neutralnosti, moramo da primenimo i neke kompleksnije ideje za izmene u procesima. Neprekidno unapređivanje je obavezno.“

Ehson Ameer standing in front of a poster receiving Save on Energy Award
Ehson Ameer with a group of people standing in front of a poster receiving Save on Energy Award
Group of people standing on stairs outside of a manufacturing plant

Nakon kratkog perioda kada je u kompaniji Magna radio kao student-pripravnik u timu prethodnog energetskog menadžera postrojenja, Amir kaže da je odlučio da je „ovo mesto na kome želi da bude“. Diplomirao je na Univerzitetu McMaster na polju tehnologije automatizacije inženjeringa i postao stalni zaposleni u kompaniji Magna pre tri godine. Amirova trenutna zaduženja uključuju i inženjersku podršku što mu omogućava da primeni projekte podsticaja za uštedu energije u postrojenju.

Ovaj momak iz Lahorea u Pakistanu, kaže da se na njega posebno odnose dve ključne vrednosti kompanije Magna: Razmišljanje o velikim pitanjima i saradnja.

„Razmišljati o velikim pitanjima znači razmišljati koji je naredni korak“, kaže. „U našem ogranku, mi razmišljamo o solarnoj energiji. Uz saradnju možemo da iskoristimo ideje 345 ogranka kompanije Magna i dobijemo uvid u ono što ostali rade. Nedavno sam prisustvovao događaju na kome smo delili ideje sa evropskim ograncima, posebno njihove ideje o ugljeničnoj neutralnosti.“

Inspiracija dolazi iz porodičnih putovanja iz detinjstva kada smo išli u planinsku oblast Kašmir na indijskom potkontinentu.

„Tamo sve preplavljuje osećaj mira i staloženosti“, kaže Amir. „Dolazim iz kraja u kome ima toliko lepote. To je ono što pokušavamo da zaštitimo svojim radom na održivosti.“

We want to hear from you

Send us your questions, thoughts and inquiries or engage in the conversation on social media.

Povezane priče

Borba protiv raka: zajednički napor

Article

Epska tura sa pogonom na Magna saradnju  

Article

Briga o lutkama za testiranje sudara

Article

Ostanite na vezi

Zanima vas više informacija o kompaniji Magna? Možete da ostanete na vezi sa kompanijom Magna preko obaveštenja ili e-poruka koje će stizati neposredno u vaše prijemno sanduče.