Abstract blue and orange lines and dots moving in a forward motion

Sedište budućnosti: Od FreeForm™ do Prilagođenog sedišta za vas

FreeForm™ kompanije Magna predstavlja inovativan postupak izrade presvlake sedišta koji obezbeđuje čistu, bešavnu površinu koja se može oblikovati, što daje slobodu za stvaranje bezbroj dizajnerskih mogućnosti. FreeForm™ je samo jedan deo Sedišta budućnosti. Takođe je u pripremi i elektronska centralna jedinica (ECU) za centralno sedište koja eliminiše elektronske centralne jedinice za više sedišta i ima mogućnost zonske kontrole, zajedno sa intuitivnim automatskim podešavanjima.

Tehnologija

FreeForm™ kompanije Magna predstavlja inovativan postupak izrade presvlake sedišta koji obezbeđuje čistu, bešavnu površinu koja se može oblikovati, što daje slobodu za stvaranje bezbroj dizajnerskih mogućnosti. FreeForm™ je samo jedan deo Sedišta budućnosti. Isto tako, u pripremi je i Magna Central Seat (ECU) ili elektronska kontrolna jedinica koja konsoliduje elektronske kontrolne jedinice za više sedišta i ima mogućnost zonske kontrole, zajedno sa intuitivnim automatskim podešavanjima.

Prvi put je korišćen 2020. godine na modelu Cadillac XT5, a sada se FreeForm™ implementira i kod drugih proizvođača automobila na velikom SUV-u, srednjem CUV-u, limuzini i kompletno električnom SUV-u. Elektronska kontrolna jedinica (ECU) za centralno sedište još nije izašla na tržište.

Black and white FreeForm seat

Priča iz pozadine

Kada započnemo projekat, posmatramo sve, od skica Leonarda da Vinčija do mode, odeće, nameštaja i potrošačkih proizvoda. Možda će nas inspirisati ženske kozmetičke torbice i možda ćemo tu pronaći ideje za završnu obradu, boju i funkcionisanje šarki. Te slike stavljamo na tablu ili u PowerPoint prezentaciju da bismo stvorili zamah. Gledamo na stvari izvan industrije, kao što su biomedicinske povratne informacije. Naša grupa je razmotrila kako možemo da koristimo sedište kao senzor za praćenje vozača i sprečavanje pospanosti.

FreeForm™, koji je u proizvodnji, omogućava dizajneru automobila da oblikuje površine i koordinira teme dizajna eksterijera i enterijera. Tehnologija električnih vozila znači da se eksterijeri mogu drugačije dizajnirati. Motorni prostor je oslobođen. Ne trebaju vam radijatori ili usisnici vazduha. Eksterijer može biti čistiji, kao i enterijer. FreeForm™ omogućava jedan u većoj meri holistički pristup, kada je u pitanju dizajn automobila.

Naš ECU za centralno sedište je nešto na čemu smo radili sa našom grupom za elektroniku. Njihovi podaci su deo parametara našeg paketa. Trenutno, sedišta imaju nekoliko elektronskih kontrolnih jedinica za različite funkcije sedišta, funkcije više redova sedišta i druge pokretne delove na vozilu kao što su papučice i spoljašnji retrovizori. Mi ih sve spajamo u jedan ECU ispod sedišta da bismo smanjili troškove i složenost. Još uvek se ne proizvodi.

Sedišta budućnosti mogu imati elektro-provodljivi tekstil sa metalnom žicom u tkanini za čistije, jednostavnije dizajnerske teme. Ovo nam daje priliku da dizajniramo prekidače direktno u mekanoj presvlaci. Umesto blok prekidača, to može biti izvezeni simbol ili taktilna karakteristika. Takođe radimo na funkcijama automatskog podešavanja za sedišta koja mogu da čitaju vašu morfologiju i da joj se prilagođavaju. Sedište bi moglo da razazna da li nosite zimski kaput ili štikle i da se prilagodi. Za taj nivo inteligencije potrebno je mnogo rada, ali će iskustvo vožnje učiniti intuitivnijim.

I uvek se pitamo: Šta bi sedišta trebalo da budu kada se ne koriste kao sedišta?

Najveće vrednosti kompanije Magna

Pucati na veliko i nikad ne mirovati. Svakog u našoj grupi prirodno privlači takav način razmišljanja. Postoji radoznalost i želja da se bude ispred svega, kao i zamah za rešavanje izazova u industriji. Održivost, mogućnost recikliranja i društvena svest predstavljaju prioriteti. Postoji spremnost da se sagledaju alternative za proizvode zasnovane na nafti. Gledamo biljne materijale, sve od soje do ananasa i nusproizvoda ljuske od jabuke, da bismo napravili veštačku kožu. Isto tako pravimo sedišta od materijala koji se može reciklirati, kao što su plastične boce.

Van dužnosti

Volim da idem na umetničke izložbe, uključujući i onu nedavnu Van Gogovu izložbu u Americi na Institutu za umetnost u Detroitu. Takođe sam bio u Arlu u Francuskoj, gde je Van Gog stvorio neka od svojih velikih dela. Postoji čarolija u njegovim radovima koja nadahnjuje. Ako pogledate njegove slike sa stanovišta enterijera, sve se stapa u jedno. Enterijeri automobila su takođe umetničko delo. Postoje ograničenja, no to doprinosi magiji. Trudite se da napravite nešto lepo i funkcionalno, uradite to na vreme i u okviru budžeta. Sjajno je videti kako se sve to uklapa.

We want to hear from you

Send us your questions, thoughts and inquiries or engage in the conversation on social media.

Povezane priče

Briga o lutkama za testiranje sudara

Article

Mezzo™ Plus predstavlja tehnologiju Morphing Surfaces: Ponovno zamišljanje izgleda vozila

Article

SmartAccess™: Sistemski pristup novoj generaciji stilova vrata

Article

Ostanite na vezi

Zanima vas više informacija o kompaniji Magna? Možete da ostanete na vezi sa kompanijom Magna preko obaveštenja ili e-poruka koje će stizati neposredno u vaše prijemno sanduče.