Silhouette of people in the foreground with city lights in the background

Najveći reciklator kompanije Magna

Posvećenost Vila Sterlinga popravljanju stvari umesto bacanja je očigledna u njegovom domu u Norton Kejnsu u Engleskoj.

U jednoj spavaćoj sobi ima 50 usisivača i još sedam u dnevnoj sobi. Kosačica za travu koja treba da se popravi je u kuhinji, zajedno sa dve pegle i tri aparata za kafu. Pokvareni računari, stone lampe i mikrotalasne pećnice donete sa lokalnog otpada takođe čekaju da dođu na red. Nakon što popravi ove uređaje, Sterling ih donira ili prodaje po povoljnoj ceni.

Ovaj inženjer za održavanje u jednom od postrojenja kompanije Magna u Engleskoj veoma je zagrejan za spašavanje planete putem reciklaže i ponovne upotrebe odbačenih predmeta i materijala.

On takođe volontira u Kafeu za popravke i deljenje Ličfild koji je 2022. BBC proglasio za dobitnika nagrade „Make a Difference“ u kategoriji zaštite životne sredine na osnovu napora da stvari ne završe na otpadu. Sterling obično popravi od pet do 15 električnih aparata u jednoj turi, sve od novogodišnjih lampica za jelku do fenova za kosu.

Two people presenting William Stirling with an award from BBC Radio

„Ja recikliranje vidim kao izazov“, kaže Sterling. „To dugoročno donosi velike uštede.“

Zatim dodaje: „Mnogo stvari može da se popravi. Svi moramo da doprinesemo. Lako je ignorisati ono što se događa životnoj sredini.“

Na poslu, Sterling je jedan od četiri tehničara za održavanje koji obezbeđuju nesmetan rad šest kolaborativnih robota i proizvodnih traka primenom preventivnog održavanja i drugih mera. Svest o životnoj sredini je prvi prioritet u svakoj smeni.

„Juče sam naišao na pokvaren senzor“, kaže. „Umesto da ga bacim, popravio sam ga i iskoristićemo ga kao rezervni. Problem je bio u prekinutom kablu koji vodi do senzora. Znao sam da mogu da ga popravim. Senzor možda deluje kao mala stvar, ali košta 100 USD i ti troškovi se sabiraju. To je moj stav, ništa ne treba da propadne.“

Ehson Ameer standing in front of a poster receiving Save on Energy Award
Ehson Ameer with a group of people standing in front of a poster receiving Save on Energy Award
Group of people standing on stairs outside of a manufacturing plant

Ponekad njegove popravke donose veliku korist. Dokaz: Sat sa kukavicom napravljen 1970-ih sa crtanim likovima pticom Tviti i mačkom Silvesterom koji je Sterling popravio kao volonter u Ličfildu.

„Jedna žena ga je kupila na nekoj rasprodaji i donela ga ovde“, kaže. „Malo sam istraživao i ispostavilo se da je to redak sat koji je vredan preko 500 USD. Takođe je imala i daljinski upravljač koji je udvostručio vrednost sata. Nakon što sam ga popravio, ona je počela da plače od sreće. To mi je pričinilo zadovoljstvo. Ako mogu druge da učinim srećnim i zaštitim planetu, moj posao je obavljen.“

We want to hear from you

Send us your questions, thoughts and inquiries or engage in the conversation on social media.

Povezane priče

Borba protiv raka: zajednički napor

Article

Epska tura sa pogonom na Magna saradnju  

Article

Briga o lutkama za testiranje sudara

Article

Ostanite na vezi

Zanima vas više informacija o kompaniji Magna? Možete da ostanete na vezi sa kompanijom Magna preko obaveštenja ili e-poruka koje će stizati neposredno u vaše prijemno sanduče.